Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

5 onmisbare tips voor de Italiaanse wegen

Wat een heerlijk vakantieland is het toch, Italië. Het gebied rondom het Gardameer leent zich bij uitstek om even helemaal te ontspannen. Dit kunnen we helaas niet zeggen over het verkeer op de Italiaanse (snel)wegen… De Italianen staan namelijk bekend als de slechtste automobilisten van Europa! Er wordt dikwijls gezegd dat Italianen rijden met hun hart in plaats van hun hoofd. Hoe dan ook: verkeersregels nemen ze niet zo nauw. Check daarom van te voren of alles in orde is met je autoverzekering, en bereid je alvast voor met de volgende tips!

autostrada

Foto via Pixabay

1. Schrik niet van veelvuldig getoeter

Waar we de claxon in Nederland eigenlijk alleen gebruiken in noodgevallen, werkt dit in Italië iets anders. Hier wordt de claxon namelijk vaak te pas en te onpas gebruikt. Italianen toeteren bijvoorbeeld om aan te geven dat ze je rechts komen inhalen, of om te laten weten dat jij iets verkeerd doet. Rijdt er iemand voorbij die non-stop claxonneert? Dan vervoert deze bestuurder waarschijnlijk iemand die ziek of gewond is. Geef hem dan ook de ruimte om te kunnen passeren.

2. Steek nooit zomaar over

Ook bij een zebrapad ben je als voetganger niet per definitie veilig. Italiaanse automobilisten rijden namelijk vaak gewoon door. Let daarom altijd goed op voordat je oversteekt en wacht met lopen tot de auto’s en scooters daadwerkelijk zijn gestopt. Blijf ook tijdens het oversteken goed opletten of al het verkeer wel echt remt.

3. Honden achterin

Ga je met de auto op vakantie naar Italië en neem je je hond(en) mee? Als je meerdere honden hebt, ben je in Italië verplicht om ze achter een hondenrek in de kofferbak te vervoeren. De honden mogen dus niet op de achterbank zitten, tenzij het er maar één is. Daarnaast is het aan te raden om de hond goed vast te zetten, zodat hij niet naar voren kan schuiven als je plotseling moet remmen.

hond auto tips voor de Italiaanse wegen

Foto via Pixabay

4. Parkeer niet in een geel parkeervak

Parkeerplekken in Italië zijn vaak schaars, met name in grote steden. Zoek je een gratis parkeerplek? Deze zijn aangegeven met een witte streep. Zie je een blauwe streep als je het portier opent? Dit betekent dat het een betaalde parkeerplaats is. Zorg er in ieder geval voor dat je niet in een geel vak gaat staan: deze zijn namelijk bestemd voor invaliden. Tenzij je in het bezit bent van een invalide-parkeerpas natuurlijk.

5. Ga goed voorbereid op pad

Naast het toeteren en het negeren van zebrapaden, vergeten Italianen ook nog wel eens om richting aan te geven of voorrang te verlenen. Daarnaast staan ze erom bekend om de auto midden op de weg te stoppen om een gesprekje aan te knopen met een bekende. Let je even niet zo goed op, dan is een ongelukje zo gebeurd. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent als je met de auto naar Italië gaat. Mocht er dan toch iets gebeuren, is eventuele schade in ieder geval gedekt!

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Gardameer.nl