Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Do’s en don’ts: zo blijf je veilig tijdens een onweersbui

Het Gardameer is niet voor niets een geliefde vakantiebestemming. Het is genieten geblazen in de prachtige omgeving met lekker eten en drinken en een aangenaam klimaat. Maar ook bij het zonnige Gardameer kan het soms flink tekeer gaan. Het is onmisbaar om te weten wat je wel en juist niét moet doen, mocht er zo’n onweersbui boven je losbarsten. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij. Do’s en don’ts: zo blijf je veilig tijdens een onweersbui.

Goede voorbereiding is het halve werk

Vandaag de dag is het al een stuk makkelijker om je voor te bereiden op een onweersbui. Apps als Buienradar en Buienalarm geven je zelfs een seintje als er neerslag gaat vallen. Ideaal, toch? Is je mobiele apparaat (bijna) leeg? Als je antwoord op deze vraag “ja” is, dan moet je ons artikel over mobiele opladers voor op reis ook maar eens doorlezen en vertellen we je hoe je een onweersbui aan ziet komen. Indien je kleine wolkenplukken met torentjes ziet, duidt dit erop dat er later op de dag wel eens een onweersbui over zou kunnen komen. Zie je een zogeheten “rolwolk”, een donkere, verticale en zuilvormige wolk? Dan komt er zometeen onweer aan. De afstand van de bui bereken je als volgt: tel het aantal seconden tussen de bliksem en donder en deel dit door drie. Zo weet je bij benadering de afstand van de bui in kilometers. Tel je minder dan tien seconden? Dan is het verstandig om een schuilplaats te zoeken.

Onweerswolk
marcelkessler via Pixabay.com
Rolwolk onweer
DerTobiSturmjagd via Pixabay.com

Zo blijf je veilig als je buiten bent

De kans dat jij je buiten bevindt is hoogstwaarschijnlijk, aangezien je aan het genieten bent van je langverwachte vakantie. Het is waarschijnlijk niet nieuw voor je dat bliksem altijd het hoogste punt treft. Op bijvoorbeeld een open veld loop je dus het grootste risico. Is er geen veilige schuilplaats in de buurt? Neem dan de veiligheidshouding aan: gehurkt op je tenen, de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga NOOIT op de grond liggen! Blijf uit de buurt van hoge objecten als bomen en lantaarnpalen. Groepen lopen meer risico om getroffen te worden door blikseminslag. Schuil of neem de veiligheidshouding aan op minstens twee meter afstand van elkaar. Tot slot: ga zo snel mogelijk het water uit, gebruik NOOIT een paraplu en stap zo snel mogelijk van je fiets, brommer of motor.

Zo blijf je veilig als je binnen bent

Elektrocutie is het grootste risico tijdens een onweersbui. Haal uit voorzorg alle stekkers uit de stopcontacten en als je een telefoon, computer of tv hebt aangesloten, ontkoppel je deze ook maar beter. Blijf uit de buurt van stromend water en ga dus NIET douchen. Tot slot blijf je beter weg van de ramen. Bij een nabije inslag kan de bliksem je immers verblinden. Verblijf je op een camping? Zoek dan GEEN dekking in je tent! Een metalen caravan is wel een geschikte schuilplaats.

Do’s en don’ts: zo blijf je veilig tijdens een onweersbui. Met deze tips houd jij je hoofd koel bij de volgende onweersbui.

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

9

Europa Silvella

Familie van Roekel, 15 maart 2017

Leuke animatie!

Ligt mooi aan meer gelegen, nette camping, genoeg te doen, leuke animatie, mooie omgeving van alles te doen in omgeving. Tips in de omgeving zijn Monte Baldo, Verona, Salo, Sirmione, Ledro meer.

Bezocht Europa Silvella met partner.

Bestemming bekijken

Gardameer.nl