Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Het weer aan het Gardameer

Het Gardameer is een geliefde vakantiebestemming. Niet alleen vanwege de prachtige natuur, leuke campings en de gezellige Italiaanse dorpjes, maar ook vanwege het weer. In de zomerperiode kunnen de temperaturen namelijk oplopen tot boven de 30 graden. Perfect voor een heerlijke zonvakantie. Echter, het weer aan het Gardameer is zeer veranderlijk. Dit houdt sommige mensen tegen om het meer te bezoeken. ‘Gardameer weer’, wat is dat nou eigenlijk? Ik geef je graag een goede indicatie van wat je kunt verwachten tijdens je vakantie aan het mooiste meer van Italië!

Gardameer weer: droog en zonnig versus bliksem en regen

Met mij waarschijnlijk vele anderen, dacht ik dat het Gardameer een mediterraan klimaat heeft. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen. Volgens de Köppen-classificatie is er namelijk sprake van een warm zeeklimaat. Dit houdt in dat de winters koud zijn en de zomers warm. Als je dus afreist naar het Gardameer ga je voor zo’n 80% een zonnige vakantie tegemoet. Een strakblauwe lucht, een heerlijk zonnetje en tropische temperaturen.

gardameer weer

Helaas is er ook een kans dat je te maken krijgt met de overige 20%. Bewolking, regen, donder en bliksem. En als het weer 180 graden is gedraaid, dan gaat het er hard tekeer. Waarschijnlijk heb je de spookverhalen weleens gehoord, of zelf meegemaakt. Hagelstenen zo groot als pingpongballen, eindeloze harde regen, grijze wolken en spectaculaire onweersbuien. Uiteraard is dit niet iets wat je graag wilt tijdens je welverdiende vakantie, maar zoals ik al zei het weer aan het Gardameer is zeer veranderlijk. Het komt maar heel zelden voor dat zulke regenbuien langer duren dan een avond en/of een nacht. Negen van de tien keer klaart het binnen no time op en kun je weer heerlijk geniet van het zomerzonnetje. Dus laat dit je vooral niet tegenhouden om het mooiste meer van Italië eens te bezoeken! En gelukkig is er tijdens slecht weer genoeg te doen rondom het meer, hier schreef ik deze blog over.

gardameer weer

Welke periode?

Als je – voor zover ik het weer kan voorspellen – zeker wilt zijn van een zonnige vakantie aan het Gardameer, dan zijn de maanden juli en augustus dé zonnigste maanden. Wil je liever wat koelere temperaturen en vind je een beetje bewolking geen probleem, dan zijn de maanden april tot en met juni ideaal. Daarnaast is september een aanrader. In deze periode kun je nog prima genieten van de zomerzon, maar is het een stuk rustiger rondom het meer. Tevens kom je dan veel meer in aanraking met de lokale bevolking.

Noord, oost, zuid of west?

Hoewel het dus uitmaakt in welke periode je het Gardameer bezoekt, is er nog een belangrijke factor. Namelijk in welk gebied je zit. Het is alom bekend dat het zuiden van het Gardameer de warmste en zonnigste temperaturen kent. Zowel aan de zuidoost-, als de zuidwestkant. Hier vind je dan ook de meeste campings en vakantieparken. In het noorden van het Gardameer is het – ook zomers – vaker bewolkt. Dit heeft te maken met de metershoge bergen die je er rondom het meer vindt.

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Gardameer.nl