Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Stad uitgelicht: Limone sul Garda

Oude pittoreske huizen, smalle straatjes en steegjes en de typische limonaies (citroenboomgaarden) bepalen het beeld van het dorpje: Limone sul Garda. Een absolute aanrader voor een ieder die de westoever van het Gardameer bezoekt. 

In eerste instantie zou je denken dat ‘limone’ is afgeleid van het woord citroen. Niets is minder waar. Het dorp ontleent haar naam aan het Latijnse ‘limes’, wat ‘grens’ betekent. Limone sul Garda ligt namelijk op de grens van de provincies Brescia en Trentino.

Citroenen, citroenen, citroenen

Toch zijn citroenen als jarenlang een begrip in het dorp. Nog altijd wordt het dorp gedomineerd door de betonnen palen, die aan de rand van de citroenboomgaarden staan. Tussen deze palen werden in de winter doeken gespannen om de vruchten te beschermen. Hoewel de teelt tegenwoordig sterk is verminderd zijn er nog altijd een aantal kwekerijen te vinden. Sommige kun je zelfs bezoeken!

limone sul garda

Een bezoekje brengen aan een kwekerij

In en rondom Limone sul Garda vind je een aantal kwekerijen waar je – met name in de zomermaanden – een bezoekje aan kunt brengen. Een aanrader is La Limonaia del Castèl. Een prachtige eeuwenoude kwekerij waar vandaag de dag nog altijd citroenen en andere citrusvruchten als sinaasappelen en mandarijnen worden gekweekt. Tevens vind je hier een citroenmuseum, waar je alles te weten komt over deze bijzondere vrucht.

In de zomermaanden kun je de kwekerij zelfs ’s avonds bezoeken. Dan wordt namelijk ‘Limonaia sotto le Stelle’ georganiseerd, wat vertaald ‘citroenkwekerij onder de sterren’ betekent. Een bijna magische belevenis; de citroenkassen zijn prachtig verlicht, vaak is er sfeervolle muziek en in de verte zie je het meer en de duizenden lichtjes en sterren. Tip: informeer wel goed over de precieze data, aangezien dit per zomer kan verschillen!

limone sul garda

Souvenir

Bij de meeste kwekerijen kun je ook een leuk souvenir meenemen voor thuis. Van citroenlimonade tot aan een citroencider en van jam tot aan citrusolie. En natuurlijk niet te vergeten; Limoncello! Een heerlijke verfrissende citroenlikeur, die je absoluut eens geproefd moet hebben.

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Gardameer.nl