Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Met de auto

Touren rond het meer

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Zoveel spullen mee als je zelf wilt, zelf bepalen waar en wanneer je wilt stoppen onderweg en ook op bestemming ben je lekker flexibel om dagjes weg te gaan op tijden dat jij het zelf wilt. Met een afstand van ongeveer 1200 kilometer (vanaf Utrecht) is het rijden naar het Gardameer vanuit Nederland ontzettend goed te doen.

De weg naar het Gardameer

Als je in één keer door zou rijden zou je zo’n 13 uur doen over de rit naar het Gardameer, exclusief de stops tussendoor. Er is dan nog geen rekening gehouden met eventuele files, die zeker in de maanden juli en augustus wel veel voorkomen. Het is aan te raden om vroeg te vertrekken en het rijden in de weekenden te vermijden. Houd van te voren ook rekening met bijvoorbeeld de ‘zwarte zaterdag’.

Routes naar het Gardameer

Er zijn een aantal verschillende routes die je kunt rijden om bij het Gardameer te komen. Zo kun je via Duitsland en Oostenrijk rijden of via Frankrijk en Zwitserland.

Rijd je via Duitsland en Oostenrijk, dan kom je langs de Fernpas en de Brennerpas. Veel mensen geven de voorkeur aan deze route. Het is er dan ook werkelijk prachtig en het is maar een paar uur rijden van het Gardameer. De meeste mensen maken hier dan ook een tussenstop, om te genieten van de prachtige natuur en om de dag erna uitgerust bij het Gardameer aan te komen.

Rijd je via Zwitserland, dan kom je langs de Gotthardtunnel of Gotthardpas. Deze route is vaak iets korter dan wanneer je via Oostenrijk rijdt. Maar let op, zeker in de vakanties kunnen er ontzettend lange files ontstaan met de Gotthardtunnel. De Gotthardpas is dan een alternatief, maar met slecht weer is dit geen aanrader vanwege de vele haarspeldbochten. Als het mooi weer is, is deze pas wel zeker de moeite waard en kun je genieten van de prachtigste uitzichten, en het is vaak iets sneller dan de tunnel als er enorme files staan.

Waar moet ik rekening mee houden?

Ga je met de auto naar het Gardameer, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst de tol, want in zowel Zwitserland, Oostenrijk en Italië moet je tol betalen.

In Zwitserland ben je verplicht een tolvignet te hebben, welke je kunt kopen aan de Zwitserse grens en bij postkantoren en tankstations in het land. Het is echter nog veel makkelijker om het vignet voorafgaand aan je reis in Nederland al aan te schaffen bij de ANWB. Dit vignet is een jaar geldig. De prijs van dit vignet wordt hoger als je een caravan bij je hebt.

Ook voor het rijden voor Oostenrijk heb je een tolvignet nodig, hierbij kun je kiezen tussen een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. In Italië heb je geen vignet nodig, maar betaal je alleen voor het traject dat je rijdt.

Tijdens de reis naar het Gardameer moet je zeker een aantal keer tanken. Het is aan te raden om niet direct langs de snelweg te tanken. Ga van de snelweg af en in een kleiner dorpje tanken. Langs de snelweg zijn de benzineprijzen vaak stukken hoger en je kan dus flink geld besparen door juist even van de snelweg af te wijken om de tank weer vol te gooien.

Zorg er daarnaast voor dat de auto helemaal in orde is voor je aan de lange reis gaat beginnen. Neem ook altijd genoeg water en eten mee. Mocht je in een lange file terecht komen, kan het zomaar zijn dat je een lange tijd geen kant op kunt. Dan is het wel zo fijn om in ieder geval wat bij te hebben. Check ook even of de kaarten op de GPS nog een update nodig hebben.

Eenmaal bij het Gardameer

Wil je om het Gardameer rijden en verschillende plekken bezoeken, houd er dan rekening mee dat er geen snelweg is die direct langs het Gardameer ligt. Wil je dus echt rondom het meer rijden, dan rijd je over een tweebaansweg. Vaak is het zo dat de maximumsnelheid hier tussen de 50 en 70 kilometer per uur ligt en er een inhaalverbod is. Dit kan zorgen voor vertraging, maar is wel nodig aangezien er onoverzichtelijke bochten zijn waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Houd je ook daadwerkelijk aan de maximumsnelheid, op veel plekken staan flitspalen en een boete heb je dus zo binnen.

Populaire bestemmingen

Gardameer.nl