Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Eten en drinken

Geniet van Italiaanse eet- en drinkgewoontes langs het Gardameer!

Als je op vakantie gaat, hoort het uit eten gaan er natuurlijk wel een beetje bij. Elke stad heeft genoeg gezellige eettentjes en restaurants, waar voor elk wat wils te vinden is om te eten en drinken. Het is handig om van tevoren te weten wat de eetgewoontes zijn in het gebied waar je naartoe gaat. Dus wat eten de inwoners rondom het Gardameer vooral? En nog belangrijker: wat zijn hun eetgewoontes?

Eetgewoontes

Net zoals in Nederland eten Italianen drie keer per dag. In Nederland begint men echter met een uitgebreid ontbijt, terwijl bij de Italianen juist uitgebreid dineren. Voor hen stelt de lunch en het ontbijt niet veel voor. Het diner kent meestal vier gangen: een voorgerecht, een primo (meestal pasta of risotto), een secondo (meestal vlees of vis) en een dolce (het zoete nagerecht). Daarnaast beginnen Italianen pas rond negen uur aan het avondeten, vanwege hun siësta. In Nederland zouden we dan allang klaar met eten zijn. Als je in Italië bent, wen je je deze eetgewoontes waarschijnlijk snel aan. Je zal misschien niet vier uur aan tafel zitten bij het diner, maar wat later eten kan zeker aan de orde zijn. Leef lekker mee met de Italiaanse levensstijl.

Drinken

Bij het diner drinken Italianen graag een glaasje wijn en dat hoort ook zeker bij het leven aan het Gardameer. Meestal schenken ze aan het Gardameer alleen lokale wijnen, aangezien er rond het meer acht wijnstreken liggen. Daarnaast zul je aan het Gardameer veel Italianen zien met Aperol Spritz. Deze alcoholische cocktail met prosecco, Aperol en Spa Rood is erg geliefd bij de Italianen die rondom het meer wonen.

Eten

Aan het Gardameer heeft vrijwel elke streek zijn eigen specialiteiten. De drie regio’s Veneto, Lombardije en Trentino zijn de grootste streken en bieden elk wat anders aan. In Trentino is de specialiteit bijvoorbeeld carne salada e faglio, dit is rundvlees geserveerd met bonen. Daarnaast is canederli, ofwel de noedels, ook erg geliefd bij de lokale bevolking.  

In het oosten bij Veneto is de risotto favoriet. Deze kan je in verschillende opties kiezen, bijvoorbeeld de risotto ai frutti di mare (de risotto met zeevruchten) of de alla seppia. Deze laatstgenoemde risotto heeft een pikzwarte kleur door de inktvis.

In het westen bij Lombardije vind je weer een andere specialiteit. Proef de smaak van de cotoletta alla milanese. Dit is een zachte schnitzel, zonder harde korst, die ook geliefd is onder toeristen. Of bestel een vers gevangen forel uit het Gardameer, ofwel de carpione!

Het is helemaal aan jezelf om ervoor te kiezen of je de streekgerechten en specialiteiten proeft. Wil je dit niet, dan is er genoeg keus aan ‘bekende’ gerechten. Doe je dit wel, dan zul je zien dat je een échte Italiaanse ervaring hebt! Lekker genieten van de heerlijke maaltijden met daarbij een verkoelende Aperol Spritz.

Populaire bestemmingen

Gardameer.nl