Salò

Prachtig gelegen in de luwte van een rustige baai bevindt zich de pittoreske plaats Salò. De elegante badplaats heeft een interessante historie. Ooit werd het namelijk gesticht door de Etrusken, maar later was het de hoofdstad van de Magnifica Patria. Dit was in de middeleeuwen een autonoom gebied dat deel uitmaakte van de Republiek van Venetië.

Roerige tijden

In de periode 1943 tot 1945 werd Salò het hoofdkwartier van de fascistische regering van de Italiaanse Sociale Republiek. Overal zijn sporen van dit indrukwekkende verleden terug te vinden. Bijvoorbeeld in het paleis van de Magnifica Patria, daterend uit 1524. Dit gebouw ligt aan de waterkant en is nu het gemeentehuis. Een ander belangrijk gebouw is de kathedraal van Salò uit de 15e eeuw. In deze indrukwekkende kerk zijn vele werken van bekende kunstenaars te bewonderen. Het ligt bovendien aan een plein waar je het lekkerste ijs van Salò eet!

In 1901 is de stad getroffen door een hevige aardbeving, die een groot deel van het historische centrum heeft beschadigd. Bij de reconstructie van het stadje heeft men een schitterende boulevard aangelegd, de Lungolago Zanardelli. Later is deze boulevard verlengd en het is nu mogelijk om langs het water van het begin naar het einde van de stad te wandelen. Vooral ‘s avonds wordt hier druk gebruik van gemaakt en is het heerlijk flaneren tussen de Italiaanse families.

Oud centrum

Het oude centrum achter de boulevard is geheel voetgangersgebied. Het bestaat uit een wirwar van kleine steegjes en pleintjes met charmante huizen, winkels en restaurants. Hier kun je dus in alle rust de stad ontdekken. Een tip is om dit op zaterdagochtend te doen, want dan is ook de wekelijkse markt. Die is in de omgeving erg populair en wordt druk bezocht.

Ieder jaar wordt in Salò het internationale vioolfestival gehouden ter ere van Gasparo da Salò. Hij was een voormalig inwoner van de stad, waarvan wordt vermoed dat hij de uitvinder van de viool zou zijn.

Bestemmingen in de buurt van Salò

Eden - Gardameer.nl Tip
7,9

Eden

San Felice del Benaco, West

  • Speeltuin en animatie
  • Een gezellige campingbar
  • Vlakbij het pittoreske Salò

Aan het Gardameer, in de buurt van Salò schuilt een heerlijke familiecamping. Camping Eden biedt gezinnen de vakantie waar je het hele jaar op wacht!

Fornella - Gardameer.nl
8,2

Fornella

San Felice del Benaco, West

  • Direct aan het Gardameer
  • Gezellige familiecamping
  • Eigen kiezelstrand

Een echte Italiaanse vakantie vind je op camping Fornella. Tussen de wijngaarden en direct aan het Gardameer, wat wil je nog meer?

Europa Silvella - Gardameer.nl
7,4

Europa Silvella

San Felice del Benaco, West

  • Echte familiecamping
  • Animatie voor de kinderen
  • Direct aan het Gardameer

Camping Europa Silvella is een levendige camping gelegen in San Felice del Benaco aan de westkant van het Gardameer. Kom tot rust in de heerlijke jacuzzi!

Gardameer.nl