Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Italiaanse eetgewoonten

Bij het bekijken van een Italiaanse menukaart valt het direct op dat een Italiaanse maaltijd anders is opgebouwd dan wij in Nederland gewend zijn. Echte Italiaanse eetgewoonten zijn dan ook niet te vergelijken met de Nederlandse eetgewoonten. Het kan dus even wennen zijn als je op vakantie gaat naar Italië. In dit blog lees je hoe de Italiaanse eetgewoonten er op een willekeurige dag uitzien.

Hoe de Italianen eten!

La prima colazione

Italianen moeten niets hebben van onze Nederlandse ontbijtgewoontes. In Italië stop je op weg naar school of het werk bij een barretje voor een cappuccino en een brioche, een soort croissant. Een echte Italiaan bestelt overigens na 11.00 uur ’s morgens geen cappuccino meer, maar gaat dan over op de espresso met veel suiker.

Il pranzo

Voor Italianen geen boterhammetje bij de lunch, maar een warme maaltijd. Kinderen krijgen hun lunch op school en werknemers gaan naar een bar of het restaurantje op de hoek, waar de werkgever meestal meebetaalt aan de maaltijd.

La cena

Een uitgebreid Italiaans diner bestaat uit een aantal gangen:

  • Antipasti
    Een koud voorgerecht bedoeld om de eetlust op te wekken. In duurdere restaurants kan dit zelfs een soort buffet zijn, maar een antipasto kan ook eenvoudig bestaan uit een bordje vleeswaren en wat gegrilde groenten.
shutterstock_29117830
  • Primi
    Een warm voorgerecht, over het algemeen een pasta- of rijstgerecht. Elke regio heeft zijn eigen pastaspecialiteit, waarbij de vorm van de pasta bepaalt welke saus erbij geserveerd wordt. Mocht het te veel lijken om voor het hoofdgerecht een pastagerecht te eten, bedenk dan dat bij de volgende gang in Italië niet vanzelfsprekend bijgerechten worden geserveerd.
  • Secondi
    Het hoofdgerecht. Bij het stukje vlees of vis zitten geen bijgerechten (“contorni”) zoals groenten of aardappelen, deze moeten apart besteld worden. Wel zal er bijna altijd brood op tafel staan.
  • Dolci
    Het beroemdste Italiaanse dessert is waarschijnlijk wel de bekende Tiramisu. Daarnaast is er vaak de keus uit verschillende taarten, vers fruit, ijs of kaas.
  • Caffè met digestieve
    De maaltijd kan worden afgesloten met een caffè (een espresso) met bijvoorbeeld een Grappa of Limoncello.
shutterstock_134854076

En of je nu kiest voor een volledig menu of iets eenvoudiger voor een heerlijke pizza, de Italiaanse keuken heeft voor elke smaak wat te bieden.

Een echt vakantiegevoel geeft het natuurlijk om zelf met de lokale lekkernijen van de plaatselijke markt een maaltijd bij de caravan of vakantiehuis te bereiden.

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Gardameer.nl