Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Cultuur

Leer alles over de traditionele gebruiken uit deze Italiaanse regio!

Vrijwel iedereen weet wel een beetje hoe de Italiaanse cultuur in elkaar zit. Heerlijk eten, een temperamentvol volk. Iedere regio in Italië is echter anders en zo heeft ook het Gardameer een unieke cultuur. Bij cultuur horen niet alleen de normen en waarden, maar ook de aanwezigheid van culturele kenmerken. Deze kenmerken hangen weer samen met de geschiedenis van het Gardameer. Wat zijn nou de belangrijkste elementen van de cultuur van het Gardameer?

Ontmoetingsgewoonten

Italianen die elkaar goed kennen, begroeten elkaar niet met de bekende drie zoenen uit Nederland, maar met twee zoenen. Ze beginnen daarbij met hun linkerwang. Minder bekenden zeggen elkaar gedag en geven daarbij soms een hand met de tweede hand erop. Is er iets aan de hand, dan zal boos worden of geïrriteerd reageren averechts werken bij de Italianen aan het Gardameer. Geef in plaats daarvan juist een complimentje en begin vriendelijk over het onderwerp. Wat betreft familie hebben de Italianen nog een mooie gewoonte. Zo zijn opa’s en oma’s heilig, zij moeten altijd geholpen worden. Ook de kinderen zijn heel belangrijk.

De eet- en drinkcultuur

De lokale bevolking ontbijt normaal gesproken met een kop koffie en een brioche (een klein zoet gebakje of croissantje). Ook door de dag heen wordt er veel koffie gedronken, vaak in combinatie met een ijsje. De koffie wordt snel gedronken (vaak aan de bar) en een tweede koffie wordt niet snel genomen. Dat is weer voor later op de dag. ’s Middags houden de Italianen een siësta om zich te verstoppen voor de warmte. In de namiddag wordt er geborreld, vaak met wijn en veel hapjes. Italianen eten daarna heel laat, pas rond negen á tien uur in de avond, aangezien de hapjes nog moeten zakken. Ze zijn er alert op dat iedereen geniet van het eten en dat het met liefde bereid wordt.

Kleding

De Italiaanse jeugd aan het Gardameer draagt veel internationale mode. Ook in grote steden wordt dit veel gedaan. Toch vindt de lokale bevolking het netter als je met een blouse en nette schoenen voor ze staat. Zeker in het bedrijfsleven is het belangrijk je netjes te kleden.

Kunst en cultuur

Rondom het Gardameer zijn een heleboel musea te vinden. Vroeger, tijdens de Renaissance, is in Italië de kunst van de Grieken en Romeinen opnieuw ontdekt. Veel van de kunst die de Italianen daarna ‘na gingen maken’ is bewaard gebleven en vormt daarmee een groot deel van de cultuur. Zo is ook veel bouwkunst bewaard gebleven. Een voorbeeld daarvan is de Arena in Verona, die nog in de originele Romeinse staat te bewonderen is.

Populaire bestemmingen

Gardameer.nl