• Volg Gardameer.nl

Een favoriet van velen

Onze favoriete bestemmingen »

Limone sul Garda

Tamara Berner

"Limone sul Garda is een typisch vissersdorpje aan het Gardameer dat onder het toerisme is uitgegroeid tot een wat grotere stad. Er is altijd veel te doen in de buurt van de stad!"

Onze favoriete bestemmingen »

Limone sul Garda

Het pittoreske vissersdorpje aan het Gardameer, vol met historische verrassingen!

De meeste bezoekers van Limone zullen denken dat de naam van het pittoreske dorpje afgeleid is van de citroenen. Niet gek, want deze worden hier al eeuwen gekweekt. Nog altijd wordt het dorp gedomineerd door de betonnen palen, die aan de rand van de citroenboomgaarden (de limonaies) staan. Tussen deze palen werden in de winter doeken gespannen om de vruchten te beschermen. Limone sul Garda ontleent haar naam echter aan het Latijnse “limes”. Dat betekent grens en verwijst naar de grens tussen de twee provincies Brescia en Trentino.

Van vissersdorpje tot James Bond-stad

Tot aan de jaren ’40 van de vorige eeuw was Limone een geïsoleerd dorp, slechts bereikbaar via het meer of door de bergen. De aanleg van de panoramische weg rondom het meer haalde Limone uit haar isolement. De zogeheten “Strada Gardesana” zorgde voor een grote ontwikkeling in het toerisme.

Tegenwoordig heeft de bezoeker van Limone sul Garda de keus uit maar liefst 65 hotels, drie campings en vele appartementen en vakantiehuizen. Het moderne toerisme heeft de bijzondere sfeer van Limone niet aangetast. De typische sfeer in het vissersdorpje is goed bewaard gebleven. Het pittoreske centrum, oude huizen, smalle straatjes en de haven bieden eindeloze mogelijkheden voor ontspannen wandelingen. Zowel landinwaarts als langs het meer.

Op de brede boulevard langs het meer staan vele terrassen. Deze hebben een prachtig uitzicht op de Monte Baldo aan de overkant van het Gardameer. In april 2008 zijn rond Limone spectaculaire achtervolgingsscènes opgenomen voor de 22e James Bond film Quantum of Solace. Met name in de tunnels richting Tremosine en Riva.

Wijn proeven en muziekfestivals

Limone sul Garda heeft een schat aan evenementen en activiteiten. Het begint al vroeg in april, als de Italianen het Paasfeest groots vieren met een Paasconcert. Concerten zijn in deze stad erg geliefd, de hele zomer zijn er diverse concerten, opera’s en musicals om te bezoeken. Ook worden er grote vuurwerkshows in de zomer georganiseerd, perfect om een zwoele zomeravond mee af te sluiten.

In Tremosine, een plaatsje in de omgeving, worden gastronomische wandelingen georganiseerd onder de naam Cinquemiglia del Ghiottone. Dit zijn wandelingen van ongeveer vijf kilometer door de bosrijke omgeving. Onderweg worden lokale specialiteiten geproefd samen met een heerlijke Gardawijn. Een unieke combinatie van natuur en de lokale keuken! In Limone sul Garda worden er in juli en augustus ook wandelingen georganiseerd door het historische centrum. Onder naam Suoni en Sapori Antichi combineren ze deze wandelingen met muziek en proeverijen van wijnen en typische lokale specialiteiten.

In het dorpje Pieve di Tremosine wordt er in september een culinair evenement georganiseerd met muziek en vermaak in de straten van het charmante Pieve. Voor dit evenement, Vita nei Borghi, worden er speciale bankbiljetten afgedrukt, de zogenaamde “Europoldo”.

Nog op zoek naar een leuke plek voor je volgende vakantie? Misschien is het levendige Limone dan wel wat voor jou!

Gardameer.nl