Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Méér dan het Gardameer: 3 niet te missen plaatsen

Helderblauw water, prachtige hoge bergen en kleurrijke dorpjes: Het Italiaanse Gardameer zou zo de definitie van ‘fotogeniek’ kunnen zijn. Het grootste meer van Italië is dan ook een populaire vakantiebestemming. In deze omgeving is het heerlijk wandelen, varen en zwemmen. En wat dacht je van een paraglide avontuur, met de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo of een fietstocht langs boomgaarden vol citroenen? Het Gardameer wordt bovendien omringd door tientallen gezellige plaatsen en historische dorpjes. En het goede nieuws: je hoeft niet te kiezen! Je kunt namelijk helemaal om het meer heen rijden. ViaTioga zette drie plaatsen op een rij die je bij een vakantie aan het Gardameer niet mag missen.

1. Sirmione

Van alle dorpjes aan het Gardameer heeft Sirmione misschien wel de meest idyllische ligging. Het ligt op een schiereiland in het zuiden van het meer. Daardoor word je aan bijna alle kanten omringd door felblauw water. Het plaatsje was vroeger al geliefd bij schrijvers, schilders en dichters. Tegenwoordig is het zeer populair bij toeristen. Bij een bezoek aan Sirmione kun je niet om kasteel Rocca Scaligera heen. En geloof ons – dat wil je ook niet! Vanaf het dertiende-eeuwse kasteel heb je namelijk geweldig uitzicht op het heldere water van het Gardameer. Een andere aanrader is een verkenning van de ‘grotten’ van Catullo. Dit zijn de overblijfselen van een oude Romeinse villa. Verder staat Sirmione bekend om het fijne strand, de haven, diverse spa’s en het autovrije centrum.

Sirmione aan het Gardameer
Foto van Sirmione via ViaTioga

2. Verona

“O Romeo, Romeo!” Met deze woorden werd Shakespeares meesterwerk ‘Romeo en Julia’ wereldberoemd. Het toneel van dit epos is de Italiaanse stad Verona, op een steenworp afstand van de zuidkant van het Gardameer. Het pittoreske balkonnetje van Julia is een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast heeft Verona enorm veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Sterker nog: op de Italiaanse hoofdstad Rome na vind je er nergens in het land zoveel! Bekijk het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus en maak daarna een wandeling langs de vele mooie bruggen, kastelen, torens en kerken. Zo kun je zelf oordelen of het terecht is dat het gehele centrum van Verona op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Foto van huis van Romeo en Julia in Verona
Foto van Verona via ViaTioga

3. Riva del Garda

Riva del Garda is niet alleen het grootste dorp aan de noordoever van het Gardameer, maar ook het bekendste. Het is een goede uitvalsbasis voor wie zich op vakantie graag van zijn sportiefste kant laat zien. Vanuit Riva del Garda vertrekken namelijk diverse wandelpaden, fietsroutes en tochten naar de omringende bergen. Ook onder watersporters is het dorp, dat net niet groot genoeg is om een stad genoemd te worden, populair. De noordelijke ligging zorgt voor een aangenaam briesje, waar surfers en zeilers dankbaar gebruik van maken. Het best uitgeruste strand is Spiaggia Sabboni, een kiezelstrand met een fijne groenzone. Voor de nodige portie cultuur en architectuur zet je de Rocca burcht en de Apponale toren op je lijstje van bezienswaardigheden. Bezoek daarnaast de Varone waterval, net buiten Riva del Garda. Deze waterval vind je in een grot in een nauwe kloof. Het water klettert hier bijna honderd meter naar beneden; een indrukwekkend schouwspel.

Riva del Garda uitzicht aan het Gardameer
Foto van Riva del Garda via ViaTioga

Meer Italië?

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

Gardameer.nl