Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Geschiedenis

Leer meer over de geschiedenis van dit historierijke meer!

Het Gardameer, ofwel Lago di Garda, is het grootste meer van Italië. Je kunt er een ideale vakantie houden, maar wat is er eigenlijk bekend over de geschiedenis van het Gardameer?

De overname van de Romeinen

Vroeger woonde de Gallische bevolking in het gebied rondom het Gardameer. Tot 225 voor Christus, toen het Romeinse leger de rivier de Po overging en de Gallische bevolking versloeg. De Romeinen richtten hier hun kolonies op. Door de overname van de Romeinen ging de Italiaanse provincie zowel in economisch opzicht als in sociaal opzicht vooruit. De Romeinen legden belangrijke handelswegen aan. Kort hierna werd Julius Caesar stadhouder van dit gebied en door de handelswegen groeide Verona uit tot een belangrijk handelscentrum. In 395 na Christus spleet het Romeinse Rijk. Noord-Italië, inclusief het Gardameer, behoorde toen tot het West-Romeinse Rijk. Nog geen 60 jaar laten verwoestten de Hunnen Verona, waardoor het handelscentrum van het Rijk wegviel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val.

De Scaligeri

Lange tijd was het onzeker wie de macht had rondom het Gardameer. Machthebber na machthebber viel, maar uiteindelijk kwam het gebied in de Middeleeuwen onder heerschappij van de familie Della Scala. Helaas duurde dit ook maar kort, want in 1260 kwam de Scaligeri aan de macht in Verona. Wie de macht had over Verona, had ook indirect de macht over het Gardameer. De familie Della Scala had dus niet veel invloed meer. De Scaligeri waren echte bouwers en bouwden veel rondom het Gardameer. Dit hielp erg mee met de ontwikkelingen van het meer. Bijna 120 jaar lang waren de Scaligeri aan de macht.

De Milanese Visconti

Hierna nam de Milanese Visconti het stokje over. Zij regeerden over het grootste deel van het Gardameer, behalve over de oostoever, want daar was Venetië de baas. Samen bereikten ze grote dingen. Er kwam kennis en administratie vanuit Venetië en de Milanese Visconti zorgde voor de bouw van wijnstokken, olijfbomen en fruitbomen. Op die manier kwam de handel weer op gang en kreeg het leven een economische boost. Dit was een gouden tijd voor het Gardameer. Na bijna 400 jaar van heerschap van de Milanese Visconti en Venetië, overviel Napoleon het gebied en veroverde het Gardameer.

De onafhankelijkheid

Kort nadat Napoleon was ingevallen, besloot Oostenrijk zich ermee te bemoeien. Ze namen Verona en een deel van de oostelijke oever over. Na een paar onafhankelijkheidsoorlogen kregen de eerste steden rondom het Gardameer autonomie. Hierop volgde de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van meer plaatsen rondom het Gardameer. Daarna werd het gebied van het Gardameer definitief toegevoegd aan het Italiaanse grondgebied.

Er zit dus een hele geschiedenis achter het Gardameer: van een plek die overheerst is door meerdere troepen tot een autonoom gebied dat bij Italië hoort.

Populaire bestemmingen

Gardameer.nl