Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Plattelandstoerisme rond het Gardameer

Wil je een vakantie waarbij je de verkoeling van het water combineert met de schoonheid van de omgeving? Dan is een verblijf in een agriturismo aan het Gardameer wat voor jou. Ook als je de meest toeristische plaatsen aan de boorden van het meer vermijdt, is er nog heel wat te beleven in Lombardije. Trek de heuvels in, neem deel aan wijnroutes of verblijf op een van de ‘agriturismo’s’ die de streek rijk is. Je kunt kiezen uit alles tussen een minicamping en een luxe appartement met zwembad op het erf van een rijke herenboer. De verscheidenheid is groot! Lees met ons mee en ontdek alles over plattelandstoerisme rond het Gardameer.

Plattelandstoerisme rond het Gardameer
Foto van losxo via Pixabay

Kampeermogelijkheden

Het binnenland van Lombardije biedt veel mogelijkheden voor kampeerders. Zet je tent of klap je vouwwagen uit bij een agriturismo. Een agriturismo is een boerderij die primair voor landbouw of veeteelt wordt gebruikt, maar waar je ook als toerist terecht kunt. De benaming voegt twee woorden samen: agriculture (agricultuur) en turismo (toerisme). Het is een term die in 1985 zelfs in de wet is opgenomen in Italië! Destijds had de Italiaanse boer het moeilijk en zocht hij naar alternatieven om zijn landgoed te gelde te maken. Een agriturismo heeft veel te bieden. Je zit als toerist vaak midden in het boerenbestaan. Zo pik je op je vakantie een graantje couleur locale mee. Voor kinderen kan het bovendien zeer leerzaam zijn.

Kleinere agriturismo’s

Maar deze agriturismo’s of fattori, zoals ze ook genoemd worden, zijn er niet alleen voor standaard campinggasten. Agriturismo is in vele vormen beschikbaar. Bij kleine agriturismo’s krijg je enkel een slaapkamer tot je beschikking. Zoiets als “Vrienden van de Fiets” of trekkershutjes in Nederland. Het is een manier van budget reizen die het voor studenten ook mogelijk maakt om van het prachtige Gardameer te genieten. Daarnaast zijn er ook veel mensen die het leuk vinden om te voet of per fiets door Noord-Italië te trekken. Deze mensen zijn blij met een bed, een bad en een bord eten. Een fijn gesprek met een plaatselijke boerin is daarbij overigens ook meegenomen. De mensen van ruraal Lombardije staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid.

Plattelandstoerisme rond het Gardameer
Foto van Timothée Gidenne via Unsplash

Luxe verblijf op een agriturismo

In grotere agriturismo’s ben je van alle gemakken voorzien. Daar neigt de verhouding tussen boerenbedrijf en recreatieoord meer richting het laatste. Een appartement met airco, bubbelbad en een kamerbrede televisie staat verder af van het boerenleven. Toch krijg je meer van de lokale gebruiken mee dan in de toeristische stadjes aan de rand van het Gardameer. Hoe luxe de accommodatie ook is, ’s avonds ga je dikwijls gewoon met de eigenaren mee aan tafel. Al zijn er ook luxe agriturismo’s waar á la carte kunt dineren. In de keuken gebruikt men ingrediënten van het eigen land. Je kunt hierbij denken aan fruit, olijfolie, graan en groente. De meest verrassende gerechten krijg je voorgeschoteld met een goed glas wijn uit de regio erbij. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan jezelf onderdompelen in de rijke, culinaire Italiaanse eetcultuur? Sommige agriturismo‘s staan toeristen zelfs toe te helpen met de oogst! Zo leer je het plattelandstoerisme rond het Gardameer pas écht kennen.

De heuvels opzoeken

Ten zuiden van het Gardameer, op slechts enkele kilometers van het water, rijst een schouwspel van glooiende heuvels op. Dit zijn de Morenische heuvels, die regelmatig met het landschap van Toscane worden vergeleken. Als het weer helder is, kun je van prachtige vergezichten op het Gardameer genieten. Je bestelt een kopje espresso in een van de idyllische dorpjes die je op je weg tegenkomt. De rust die je er vindt wordt afgewisseld met eeuwenoude kastelen, klokkentorens en musea. Toe, laat je smartphone een dagje thuis en laat je meevoeren door de geschiedenis en de prachtige natuur van dit gebied.

Plattelandstoerisme rond het Gardameer
Foto van Michael Martinelli via Unsplash

Verrassende wijnroutes

Bij wijn denk je misschien eerder aan de regio’s Piëmonte en Toscane. Maar langs het Gardameer zijn er ook een aantal mooie wijnroutes die je kunt volgen. Is het niet heerlijk om tijdens je vakantie nieuwe wijnsoorten uit te proberen en misschien een souvenirtje mee te nemen voor thuis? Naast fijne rode wijnen kun je langs het Gardameer ook mousserende wijnen proeven. Een voorbeeld hiervan is de Vino Franciacorta, waar alleen handgeplukte druiven voor gebruikt mogen worden. De wijn staat bekend als de beste mousserende wijn van Italië, terwijl hij nog relatief onontdekt is. De Moscato d’Asti en de Prosecco hebben een veel grotere naamsbekendheid. Van de Franciacorta wordt gezegd dat hij meer finesse heeft dan deze twee luchtige stijlen. Moet je geprobeerd hebben!

Dit artikel maakt hopelijk duidelijk dat het Gardameer meer te bieden heeft dan zon, strand en water. De rijke cultuur en de vriendelijke mensen zijn het waard om de vele terrasjes ook eens links te laten liggen. Bovendien weet je nu alles over het plattelandstoerisme rond het Gardameer. Heb je al zin om af te reizen naar dit prachtige gebied?

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

9

Karina

Familie Elbrink, 19 september 2016

Gunstige prijs!

Mooie rustigere ligging in vergelijking met de oostzijde van het meer. Complete inrichting/inventaris. Gunstige prijs.

Leuk om te bezoeken: Rocca Manerba, mooi uitzichtpunt over het Gardameer. Salò, Desenzano, Sirmione, maar ook de andere plaatsen rondom het meer zoals Lazise, Bardolino en Garda.

Bezocht Karina met gezin.

Bestemming bekijken

Gardameer.nl