Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

5 tips voor een meer milieubewuste vakantie

Straks kun je eindelijk op vakantie naar het Gardameer! Een moment waar je al lang naar uitkijkt en waarvoor je waarschijnlijk nu al het één en ander aan het plannen bent. Maar… hoe milieubewust is jouw vakantie eigenlijk? Door op een aantal kleine dingen te letten, kun je al een verschil maken. En je zult extra van je vakantie genieten als je weet dat je je best hebt gedaan om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Ik geef je een aantal bruikbare tips voor een meer milieubewuste vakantie!

Duurzaam reizen

Duurzaamheid begint al bij de reis naar het Gardameer. Ga je met de auto? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om minder brandstof te verbruiken. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

  • Probeer zo weinig mogelijk te remmen en gas te geven door te letten op de verkeerssituatie. Rijden de auto’s een eind voor je duidelijk langzamer? Laat het gas dan vast los om snelheid te verminderen.
  • Check voor vertrek je bandenspanning.
  • In de file? Als je echt stilstaat, kun je beter de motor gewoon uitzetten.
  • Reis zo licht mogelijk. Heb je echt 10 paar schoenen nodig voor die vakantie van 2 weken? Misschien kun je er een paar thuis laten, scheelt weer gewicht in de auto.
autorijden

Foto via Pixabay

Ga je met het vliegtuig? Lekker snel is het wel, maar milieubewust niet echt. Ook hier kun je in ieder geval letten op het aantal kilo’s bagage. En je kunt je impact op het milieu compenseren door de optie voor CO2 compensatie aan te vinken of een zogenaamde green seat te boeken.

Vanuit Nederland is het niet echt makkelijk om het Gardameer met het openbaar vervoer te bereiken, maar ter plekke zijn er een aantal uitstapjes die goed met de bus of trein te doen zijn. Neem bijvoorbeeld de trein in plaats van de auto naar Verona, Milaan of Venetië. En check of je met de bus of boot naar dat ene leuke stadje aan het meer kunt gaan.

Kleinschalig verblijf

Kies voor een kleinschalig verblijf zoals een agriturismo. Hier wordt vaker moeite gedaan om milieumaatregelen toe te passen. Ook een voordeel is dat je makkelijker persoonlijk contact hebt met het personeel of de eigenaren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zelf vragen om niet dagelijks de handdoeken te vervangen, maar om de paar dagen. Ook bij grotere verblijven zoals een hotel is het natuurlijk de moeite waard om dit wel te vragen.

Ook is een agriturismo vaak een nog werkzame boerderij, waar milieubewust met voedsel en landbouwgrond wordt omgegaan.

pratello

Foto van Agriturismo Pratello

Bewust omgaan met water, elektriciteit en producten

Eenmaal op je bestemming aangekomen, kun je een aantal dingen doen om je energie- en waterverbruik te verlagen:

  • Zet de airco uit als je niet in je accommodatie bent.
  • Douche kort.
  • Doe het licht uit als je niet in een ruimte bent.
  • Laad je telefoon overdag op in een uurtje, in plaats van de hele nacht lang.
  • Gebruik de kleine flesjes shampoo in de badkamer niet, maar neem liever een verpakkingsvrije shampoo- of zeepbar mee.
  • Neem geen wegwerpscheermesjes mee, maar koop een herbruikbaar scheermes.
telefoon opladen

Foto via Pexels

Thuis kun je dit natuurlijk ook doen! Een andere manier om je energieverbruik zo milieubewust mogelijk te maken, is door te kiezen voor groene stroom. Weet jij of je energieleverancier groen is? Energie vergelijk zorgt ervoor dat je een milieubewuste keuze kunt maken.

Duurzame activiteiten

Zoals eerder genoemd, kijk of je de stad die je wilt bezoeken met het openbaar vervoer kunt bereiken. Denk ook aan het bestijgen van de Monte Baldo met de gondellift in plaats van met de auto.

Ook is het goed om na te gaan wat er in de directe omgeving te doen is, zodat je geen auto nodig hebt. Dit is soms meer dan je denkt! Zo is er aan de noordwestkant van het Gardameer al een deel van een wandel- en fietspad aangelegd vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het meer. In de toekomst zal dit pad nog verder uitgebreid worden. Tijd om eens te voet de omgeving te verkennen dus!

monte baldo

Foto: Tommy Rau via Pixabay

Groene reisverzekering

Tot slot: sluit een groene reisverzekering af. Hierdoor wordt het geld geïnvesteerd in milieumaatregelen en compenseer je dus weer een beetje de impact die je vakantie op het milieu heeft.

Heb jij ook een passie voor het Gardameer?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

10

Sanghen

Familie Klerk, 15 maart 2017

Goed verzorgd park!

Een mooie ligging, prachtig uitzicht. Wel levendig maar niet te druk en massaal. Goede bereikbaarheid steden (Brescia, Verona) en natuur. Faciliteiten zijn eenvoudig maar goed. Het park is goed verzorgd met veel groen. Tips in de omgeving? Het Gardameer zelf, diverse plaatsen aan het Gardameer, het achterland met bergen.

Bezocht Sanghen met partner.

Bestemming bekijken

Gardameer.nl